Een klacht veroorzaakt door een zorgverlener is zeer vervelend en deze zorgverlener doet dit niet met opzet. Maar als er een vermijdbare medische fout wordt gemaakt, dan moet het voor zorggebruikers duidelijk zijn hoe zij hun klacht over geleverde zorg kenbaar kunnen maken. De afhandeling van de klacht kan variëren van een excuus tot een letselschadevergoeding. Waar moet je beginnen met een klacht over zorg?
Wetgeving
Onze overheid heeft met de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) geregeld wat goede zorg is. Maar in de Wkkgz staat ook wat je kan doen als je ontevreden bent over de geleverde zorg. In deze wet staat dat het voor elke zorgverlener verplicht is om een goede vindbare klachtenregeling te hebben. Daarnaast is het verplicht om een klachtenfunctionaris te hebben. De klachtenfunctionaris is onafhankelijk en beschikt over de kennis om jou juist te informeren en te ondersteunen om de klacht op te lossen.
Klachtenprocedure
Aan de hand van de informatie in onze klachtenprocedures lees je stap voor stap hoe je een klacht over zorg kenbaar kan maken en waar dit kan. Voordat je deze stappen doorloopt is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je met de klacht over jouw zorgverlener wilt bereiken. Wat is het doel van de klacht? Is dit een excuus? Het verbeteren van de kwaliteit? Of wil je een letselschadevergoeding voor de opgelopen schade? Door het volgen van de stappen in de klachtenprocedure zorg je voor een juiste opbouw van de klacht die nodig is om jouw doel te bereiken.
Ga eerst in gesprek met de zorgverlener
Ben je ontevreden over jouw huisarts, tandarts, ziekenhuis of apotheek? Maak dit kenbaar! Ga eerst in gesprek met zorgverlener die de klacht heeft veroorzaakt. Geef aan waarom je ontevreden bent. In de meeste gevallen is de klacht in een direct gesprek op te lossen. De kans is groot dat de betreffende zorgverlener niet weet dat je ontevreden bent. In onze klachtenprocedure lees je tips die je kan gebruiken bij het kenbaar maken van jouw klacht.
De klachtenfunctionaris
Kom je in een direct gesprek met de zorgverlener niet tot een oplossing? Of is een direct gesprek moeilijk, of niet gewenst? Dan kan je de hulp inschakelen van de klachtenfunctionaris. Alles wat je met de klachtenfunctionaris bespreekt is vertrouwelijk Een klacht hoeft in principe niet direct schriftelijk bij de klachtenfunctionaris te worden gemeld. Dit kan ook mondeling, bijvoorbeeld via de telefoon. Op die manier kan de klacht informeel worden afgedaan met hulp van de klachtenfunctionaris. In dit geval treedt nog niet de formele fase in met een wettelijke reactietermijn van zes weken (met een mogelijke verlenging van vier weken) voor de zorgverlener of zorginstelling. Op het moment dat de klacht schriftelijk wordt ingediend vangt de termijn van zes weken aan voor de zorgverlener of zorginstelling om de klacht af te handelen.
De contactgegevens van de klachtenfunctionaris staat in de klachtenregeling van de zorgverlener. De klachtenregeling van hebben wij al voor je opgezocht. Deze staat in ons overzicht contactgegevens klachtenregeling zorgverleners. Staat jouw zorgverlener niet in ons overzicht? Geef de naam door, dan voegen wij de zorgverlener en de klachtenregeling toe. Wanneer jouw zorgverlener geen digitale klachtenregeling heeft, dan kan je deze opvragen bij de zorgverlener zelf.
Het kenbaar maken van jouw klacht kan de zorgverlener helpen om de zorgverlening te verbeteren. De meeste klachten zijn na een gesprek met de zorgverlener en de klachtenfunctionaris naar tevredenheid opgelost.
Kom je er niet uit?
Heeft de hulp van de klachtenfunctionaris niet tot een oplossing geleid? Dan kan ook de stap worden gemaakt om de klacht kenbaar te maken bij een instantie. Zoals bij de Geschillencommissie (kwaliteitsverbetering/letselschadevergoeding) of het Tuchtcollege (kwaliteitsverbetering). De klachtenfunctionaris kan je hierover informeren, maar niet meer in bijstaan. Deze vervolgactie moet je zelf ondernemen.
Instanties hoeven elkaar niet uit te sluiten. Zo kan je de klacht bij het of tuchtcollege kenbaar maken en tegelijkertijd een letselschadevergoeding eisen. De geschillencommissie kan een letselschadevergoeding tot 25.000 euro toewijzen. Bij het indienen van jouw klacht bij de geschillencommissie kan je de hulp inschakelen van een specialist letselschade. Ben je van mening dat jouw letselschade hoger is dan 25.000 euro? Dan is de geschillencommissie niet bevoegd en is sprake van een juridisch geschil. Ook hierbij heb je een specialist letselschade nodig.
Het is lastig om zelf uit te zoeken waar je rechts op hebt en welke schadeposten er zijn. Een specialist letselschade kan je helpen bij het medisch aansprakelijk stellen van de zorgverlener en het vaststellen van de hoogte van een letselschadevergoeding. Wij geven je graag duidelijkheid over jouw rechten en mogelijkheden, neem gratis contact op met de letselschade specialisten in ons overzicht.
Zorgklacht.nl
Zorgklacht.nl is het enige platform in Nederland dat zich specifiek richt op online informatie over klachtafhandeling in de zorg. Aan de hand van de informatie op Zorgklacht.nl kunnen bezoekers dé beste keuze om een klacht over zorg op te lossen.
Voor vragen: info@zorgklacht.nl